kinetic - centrum nowoczesnej audiologii

O nas


Pisk, szum uszny, syczenie, świszczenie, diagnozujemy wszystkie rodzaje szumów usznych, a co ważne zajmujemy się również ich efektywnym leczeniem. Dodatkowo oprócz szerokiej oferty zaawansowanej diagnostyki i leczenia szumów usznych zajmujemy się doborem aparatów słuchowych , innowacyjną rehabilitacją słuchu oraz leczeniem zaburzeń związanych z schizofrenią, ADHD, zaburzeniami procesów poznawczych jak i nadwrażliwości słuchowej. Ta ostatnia dolegliwość coraz częściej występuje bez szumów, potrafimy ją diagnozować i leczyć.
Kategoria Porady - Szumy uszne

Od żołądka do ucha: dieta wspomagająca leczenie szumów usznych

Czy kiedykolwiek zdarzyło Ci się zauważyć, że Twoje szumy uszne nagle pogorszyły się bez wyraźnego powodu? Uważaj: być może tym, co wpływa na Twój słuch, jest pożywienie!

Słuch i dieta są ze sobą ściśle powiązane, choć to nieoczywisty związek. Właściwości pewnych pokarmów, jak dowiedziono, mogą przyczyniać się do występowania lub nasilania już istniejących szumów usznych. Z drugiej strony każde pożywienie, które przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia, w przynajmniej minimalnym stopniu wpływa także na złagodzenie szumów i objawów im towarzyszących.

Dziennik diety: rozwiązanie dla cierpliwych

Ścisłe ustalenie, jakie rodzaje pożywienia wywołują u Ciebie szumy uszne, prawdopodobnie wymagać będzie założenia dziennika, w którym będziesz notować wszystkie spożywane potrawy oraz okresy, w których szumy nasilają się lub słabną. Zestawienie tych danych pozwoli wstępnie ustalić, co może być przyczyną dolegliwości, ale dopiero stopniowe wprowadzanie ich i wyprowadzanie z diety może dać pewien stopień pewności. Szybszym rozwiązaniem jest wyeliminowanie od razu tych pokarmów i napojów, o których wiadomo już, że mają związek z szumami usznymi. Jakie to pokarmy?

Sól

Wpływ słonych potraw na szumy uszne jest mocny i niemal natychmiastowy. Nadmiar soli w pożywieniu przyczynia się do obkurczenia naczyń krwionośnych i wzrostu ciśnienia, a to z kolei bezpośrednio wiąże się z nasileniem intensywności szumów. To zła wiadomość dla wszystkich miłośników słonych przekąsek i fast foodów, ale wyeliminowanie mocno solonych produktów może okazać się niezbędne!

Cukier

Metabolizm węglowodanów odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu słuchu: w końcu mózg i pozostałe elementy układu są zależne od regularnych dostaw glukozy (czyli właśnie cukru) dostarczanych przez układ krwionośny. Kiedy któreś z ogniw tego łańcucha jest słabe, mogą wystąpić problemy ze słyszeniem. Wiele osób cierpiących na szumy uszne cierpi na hiperinsulinemię, czyli zaburzenie metaboliczne polegające na nadprodukcji insuliny – jeden z pierwszych kroków do cukrzycy. Okazało się, że poddanie osób cierpiących na szumy diecie takiej samej jak ta, której muszą przestrzegać cukrzycy – czyli pozbawionej rafinowanego cukru i innych prostych węglowodanów (w formie, na przykład, białego pieczywa) oraz ubogiej w tłuste potrawy, u około trzech na czterech pacjentów spowodowało złagodzenie lub nawet całkowitą eliminację szumów!

Wzmacniacze smaku i słodziki

Aspartam oraz inne syntetyczne słodziki, a także wszechobecny glutaminian sodu, są pobudzającymi neuroprzekaźnikami: używane w nadmiarze mogą prowadzić do wystąpienia dolegliwości neurologicznych, takich jak migreny czy właśnie szumy uszne. O ile aspartam ze względu na swoją złą sławę został już wycofany z większości popularnych produktów spożywczych, o tyle glutaminian (czasem kryjący się pod oznaczeniem E621) wciąż jeszcze jest hojnie dodawany do potraw, które powinny mieć pyszny, białkowy smak umami. Dlatego warto uważnie czytać składy: może się okazać, że za nasilenie szumów usznych odpowiedzialna jest Twoja ulubiona przekąska!

Złe tłuszcze

Tłuszcze nasycone oraz szczególnie groźne tłuszcze trans są fatalne dla zdrowia w ogóle – i jako takie mają też negatywny wpływ na słuch. Podnoszą poziom triglicerydów we krwi, co może prowadzić do miażdżycy, która z kolei jest istotnym czynnikiem ryzyka chorób takich jak zawał serca. Miażdżyca sprawia, że do ucha środkowego dopływa mniej krwi, a prawidłowy przepływ krwi jest tam niezbędny, by stale wypłukiwać toksyny i utrzymywać komórki słuchowe w dobrym zdrowiu.

Co w takim razie należy jeść?

Opisując zdrową dietę, wiele osób lubi cytować słynne zalecenia światowej sławy specjalisty od żywienia, Michaela Pollana: „Jedz jedzenie, nie za dużo, głównie rośliny”. I rzeczywiście: zbilansowana dieta oparta na niskoprzetworzonych lub surowych produktach głównie pochodzenia roślinnego, w miarę ochoty lub potrzeb uzupełniana nabiałem, jajkami i mięsem (raczej ryb i drobiu niż ssaków), jest najzdrowszą opcją dla większości osób. Dobrze skomponowana dieta poprawi Twoje ogólne samopoczucie, da Ci mnóstwo energii i w razie potrzeby pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów – a także prawdopodobnie osłabi natężenie szumów usznych.